DE LICHTBRENGER EN DE SCHADUWMAKER

Op het moment zijn er twee stromen sterk en krachtig aanwezig in de mensenwereld: het ene is de lichtbrenger, de andere de schaduwmaker. Deze stromen hebben altijd al bestaan en zie je terug in de golfbewegingen van de natuur, de mens en zelfs de economie: ups & downs, oorlog & vrede, groei & sterfte, opbouw & vernietiging, welvaart & crisis. De ‘moderne mens’ heeft zich de laatste vijftig jaar vooral gefocust op de licht brengende kant: alles moest goed zijn. Honger, leed, haat en nijd moesten de wereld uit geholpen worden.

Jammer genoeg zijn we daarmee totaal voorbij gegaan aan het feit dat licht niet zonder schaduw kan. En dat schaduw niet kan bestaan zonder licht. Ze zijn onlosmakelijk verbonden. Op een andere manier gezegd: er schuilt goed in kwaad en kwaad in goed. Hiermee bedoel ik dat je soms nare dingen kan overkomen, dit zou je dus ‘het kwaad’ kunnen noemen, maar dit  kan je ook sterker maken, het zogenaamde goede. Buiten sterker maken, kan het je ook wijzer maken. Of je meer helderheid geven over wat je in het leven wil bereiken.

Dit geldt dus ook andersom: kwaad kan schuilen in het goede. Dit zien we bijv. al millennia terug in oorlogen, mishandeling en bepalen wat voor een ander goed is uit naam van het geloof. Op het moment dat je uit naam van God andere mensen aanvalt, veroordeelt of beoordeelt, mag je jezelf werkelijk afvragen of je nog wel in dienst staat van het goede.

Dit geldt voor alles. Zo werk ik graag met engelen: hun energie is geweldig, blij makend en helend. Zou ik echter de drang gaan voelen om iedereen van het bestaan van engeltjes te overtuigen, dan voel je al dat dat niet zo’n goed idee is. Misschien krijg je al beelden van geloofsovertuigers die zondagochtend onuitgenodigd bij je op de stoep staan. Op dat moment komt mijn ego naar boven, dat het allemaal wel goed bedoeld, maar daarmee voorbijgaat aan het respect voor de keuze van een ander om het niet te geloven. Dat geldt ook voor mijn overtuiging dat we anders moeten omgaan met de aarde, die ons leven geeft. Of hoe om te gaan met elkaar. Ik kan jou niet vertellen hoe jij moet denken of wat jij moet doen om ‘een betere wereld’ te creëren.  Immers, ik heb niet het alleenrecht om hierover te beslissen. Dat alleenrecht heb ik alleen tegenover mezelf: ik mag bepalen wat ik wil doen, wat ik kan doen en hoe ik erover mag denken. Dat is ware vrijheid.

Zo zie ik geen ‘vrijheid’ in het bepalen dat andere culturen maar moeten accepteren dat wij spotprenten over hun God of geloof publiceren. Voor mij is dat geen vrijheid, maar disrespect. Of dat we toegeven aan onze angst voor aanslagen en iedereen die ook maar een beetje anders is zo ver mogelijk ons land uit willen hebben. Ik geloof niet dat je dan nog bezig bent met de licht brengende kant, maar ja, misschien wil je dat ook helemaal niet. Veel mensen leven in tekorten: je denkt dat je  weinig hebt en tekort komt. Je ziet je eigen rijkdom niet meer, omdat je kijkt naar wat ‘iedereen’ meer heeft dan jij. Je ziet niet de ontelbare mensheid die zoveel minder heeft. (Maar overigens best gelukkig of tevreden kunnen zijn.) Velen leven ook in angst: bang dat je kind wat overkomt door al die nare berichtgevingen. Bang dat hier een aanslag komt, eveneens bang gemaakt door berichtgevingen, bang voor oorlog als Rusland ineens  in beeld (letterlijk!)komt. Bang dat je vrijheid wordt ondermijnd, en ja hoor, wederom door de manier van berichtgeving. Dit zijn allen voorbeelden van de schaduwwereld. De schaduwwereld wordt gevoed door angst, onvrede, onbegrip, haat, frustratie en stress. De lichtwereld daarentegen wordt gevoed door blijdschap, dankbaarheid, vertrouwen, liefde, vriendschap, samen-zijn en het gevoel van verbondenheid. Wat voelt beter?

Natuurlijk heeft iedereen weleens zogenaamde negatieve emoties. Ze horen erbij en deze onderdrukken zorgt uiteindelijk voor ziekten en aandoeningen waar je ook al niet blij van wordt. Op dezelfde manier kan een overfocus op positieve emoties betekenen dat je de negatieve negeert. Dat werkt niet. Wanneer we echter een wereld creëren waarin deze laatste de overhand krijgen, kelderen we naar een veel ergere wereld dan je je nu kunt voorstellen. Je angsten worden waarheid. Frustraties keren zich als een boemerang tegen je: in fysieke klachten, in mensen die gefrustreerd mee gaan doen of juist boos worden op jou. Het versterkt zichzelf. JIJ hebt de keuze om daarin mee te gaan of niet. Dus vraag jezelf af, wat heb je liever: het licht of de schaduw? Schrijf je reactie hieronder en ik stuur je middels een korte reading het antwoord van de engelen.

Shirley-Jane Jasper

De Lachende Engel

Praktijk voor Verbinding

 

Volgende week: hoe kom je bij en blijf je aan de lichtende kant?

Sneek-preview:

“Wat als je je anders dan anders voelt? Als je struikelt over deze idiote manier waarop mensen omgaan met elkaar en de natuur? Wat als je deze wereld zo graag wil helpen, maar zo’n pijn voelt door al het leed op aarde? Wat als je eigen-wijs bent en je eigen weg wilt gaan, maar jezelf dan steeds moet verdedigen?”

Wil je dit niet missen? Geef dan aan dat je mijn site wil volgen en je krijgt vanzelf bericht.

Vond je dit een waarde-vol artikel? Wil je het dan DELEN met je vrienden?

 

 

Facebook Comments

5 reacties op DE LICHTBRENGER EN DE SCHADUWMAKER

 1. Vanessa 23 december 2016 bij 15:42 #

  Licht, uiteraard ?

 2. Evelien Steur 7 januari 2017 bij 11:14 #

  Ik kies graag voor licht, ik merk dat ik vaker dan gewenst wil naar de schadow kant aan het ”vallen” ga, dan denk ik na een bepaalde handeling van : Owh Evelien had je dat maar niet gedaan, mijn moeder noemt dat wel eens ‘destructief gedrag’ maar ik ben het daar niet helemaal mee eens.

 3. Ashley 6 augustus 2018 bij 22:56 #

  Ik werd geconfronteerd met angst en was super bang. Wat een nachtmerrie. Ik was bang voor de angst zelf. Ik accepteerde mijn eigen schaduw kant niet. Waardoor het natuurlijk de overhand krijgt. Ik denk dat het accepteren van licht en duister in onszelf de sleutel is. En dat ik de keus mag maken hoe ik me leven wil leiden. Met licht natuurlijk. Maar dat kon alleen doordat ik geconfronteerd werd door het duister kant van het leven en ik voor een keus stond. Het leven is niet voordurend positief. Vandaar dat je soms goed dagen hebt en slechtere. Het verschil nu is dat ik er niet in blijf hangen en accepteerd welke kanten ik nu weer van mezelf mag ontdekken/ontarmen. Het bespaart me schaamte en onnodige boosheid, en het stelt me in staat om anders naar de mens te kijken die het anders doen of mij wat hebben aangedaan bewust of niet. Ik die zou oordelen toon nu wat meer begrip voor de mede mens. En dat al is hoe het hoort te zijn. Het hoeft niet beter of slechter. Ik hoef het niet te verbeteren. Ik moet leven,leren en groeien. Zelfs als het ongemakkelijk voelt.

  • Shirley-Jane Jasper 6 augustus 2018 bij 23:05 #

   Wat een prachtig verhaal Ashley, mooi om hier jouw eigen ontwikkeling in te mogen lezen. Op dit moment schrijf ik een boek over ‘loslaten’ dat toewerkt naar het omarmen van al wat is. Of je het nu angst, schaduw of elke andere emotie of situatie is. In het dagelijkse leven ook voor mij niet altijd makkelijk, maar altijd de moeite waard. Ook mooi om te lezen dat je nu milder kan zijn naar anderen toe. Dat heb ik in de afgelopen tien jaar ook bij mezelf mogen onwikkelen. Dank je wel voor je mooi beschreven reactie. Liefs Shirley-Jane

Geef een reactie