Het gevaar van wetenschap

 

Ik ben een wetenschapsvrouw met een holistische aanpak. Ik sta open voor spiritualiteit én juich wetenschappelijk onderzoek toe. In het Nieuwetijdse denken dienen we echter ook een sceptisch blik te richten.

In het verleden had wetenschap wel invloed, maar niet veel macht. Het machtige Christendom leidde een groot deel van onze wereld en wijze (wetenschaps)mannen kwamen terecht op de brandstapel voor het spreken van hun waarheid. Ook al was deze in tegenspraak met de bijbel. Bijv. ‘De aarde is rond’ en ‘de kosmos is oneindig’.

Dit weerhield de mens niet om de nieuwe ideeën over de wereld te onderzoeken.

In onze tijd is het Christendom nog steeds invloedrijk, maar haar immense macht is niet meer. De wetenschap is echter in volle bloei gekomen. Zonder dat we het beseffen heeft de wetenschap veel macht verkregen. Als we horen dat iets wetenschappelijk onderzocht is, gaan we er meteen vanuit dat het waar is. Zelfs al weten we niet wie het onderzoek heeft gedaan, welke belangen er meespelen (wie het bijv. sponsort) en of het onderzoek vaak genoeg herhaald is wat een wetenschappelijke eis is om ‘waarheid’ te claimen…

Gevolg van deze groeiende macht is:

  1. Wetenschap is in staat om mensen – puur op het gezag van de witte laboratoriumjas – een ander mens te schaden en zelfs te doden. Zie hiervoor het Milgram-experiment.

 

  1. Wetenschap is in staat om (kern)wapens te creëren die de wereld dusdanig kan veranderen dat we er niet meer normaal op kunnen leven.

 

  1. Dieren worden on-menselijk misbruikt voor onderzoek. In WOII waren dat ook mensen. Eén van de wetenschappers die (on)menselijk onderzoek deed, werd later geliefd en beroemd, niemand repte met een woord over zijn verleden. Wetenschap boven alles.

 

  1. Wetenschappelijke leerstof wordt in scholen gepresenteerd als feiten, ook als het slechts theorieën of halve waarheden zijn. Hiermee sluiten ze de mogelijkheid uit om leerlingen voor zichzelf te laten (kritisch) denken. Iets wat juist in wetenschap een must is. Het ‘dom’ houden van de meute, is een bekend fenomeen bij elke machtsvorm.

 

  1. De wetenschap kan alleen bewijzen dat iets NIET waar is. Vele wetenschappers hebben dit echter omgedraaid en stellen: als wetenschap het niet kan bewijzen, dan is het niet waar. James Randi beloofde bijv. een miljoen voor degene die in een wetenschappelijk experiment kon aantonen over bovennatuurlijke vaardigheden te beschikken. Niemand slaagde voor de test. Dit feit wordt nu aangehaald als wetenschappelijk ‘bewijs’ dat deze gaven niet bestaan. Geen kritisch denkende wetenschapper heeft ooit nagedacht of het wetenschappelijk onderzoek zelf gebrekkig was.

Kortom…

Hoewel het Christendom vanuit een goed hart is ontstaan, kwamen hiermee mensen aan de macht die in hun arrogantie de wetenschap veroordeelde. Diezelfde arrogantie heeft nu een (deel van) de wetenschap in haar kielzog. Historie heeft laten zien dat arrogantie ons onwetend houdt en onze kritische en creatieve denkende vermogens ondermijnt.

Wetenschap brengt veel goeds, maar ook veel schade voor onze gezondheid (kunstmest, kunstlicht) onze kwaliteit van leven en onze leefomgeving (auto’s, kernbommen).

Wetenschap is niet Al-wetend. Laten we dat vooral niet meer vergeten.

Facebook Comments
Nog geen reacties.

Geef een reactie